W Polsce mieszka od 1991 roku. Pierwszymi, którzy próbowali specjałów Kurta byli goście Hotel Bristol gdzie objął on stanowisko Naczelnego Szefa Kuchni. W latach 1994 i 1995 jedna z restauracji - Malinowa – otrzymała nagrodę dla najlepszej polsko – francuskiej restauracji.
Od 2002 roku, prowadzi Akademię Kulinarną. To wyjątkowe miejsce spotkań w którym profesjonaliści i entuzjaści gotowania w domowym zaciszu mogą zgłębiać tajniki sztuki kulinarnej.
Kurt Scheller jest laureatem wielu prestiżowych nagród, członkiem i założycielem organizacji kulinarnych zarówno w Polsce jak i innych krajach. W 1997 roku otrzymał odznaczenie: Grand Croix de l’order Etole d’Europe, a w 2005 roku polskiego Oskara Kulinarnego za osobowość kulinarną oraz tytuł doktora honorowego za działalność na rzecz polskiego hotelarstwa i gastronomii
Cukiernik Freelancer. Pasjonatka cukiernictwa. Właścicielka Studia Bezokracja.
Autorka słodkich przepisów oraz trener kulinarny. Specjalistka od bez, wypieków bezowych, francuskich makaroników oraz ciasta kruchego. Swoją pasją, doświadczeniem, talentem oraz zapałem zaraża innych miłością do słodkości i bez. Warsztaty cukiernicze prowadzi od 4 lat. Sama doskonali swój warsztat oraz techniki, opracowując autorskie receptury „Cukiernia jest apteką, w której nie ma miejsca na błąd”.
W Pracowni Smaku Jolanty Kleser pokaże Wam jak stworzyć idealne ciasta, bezy i tarty tak aby były nie tylko przepyszne ale i piękne.
Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Publikuje w licznych magazynach kulinarnych i lifestylowych. Współpracuje z Radiem Kraków, serwisem Wirtualna Polska oraz Muzeum Żydów Polskich POLIN, Państwowym Muzeum Etnograficznym w Warszawie, a także z Krakowskim Biurem Festiwalowym i Małopolskim Instytutem Kultury. W przerwach w pisaniu i gotowaniu prowadzi Miejsce Sklep – galerię z polskim dizajnem lat sześćdziesiątych. Jako kucharz gotuje i karmi, prowadzi warsztaty, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych.
Jej specjalnością są torty artystyczne oraz niebanalne słodkości z tradycyjną nutą.
Przygoda z cukiernictwem zaczęła się, jak to często bywa, od pieczenia dla domowników i znajomych. Jednak pasja rozwinęła się szybko do tego stopnia, że jako magister inżynier po Politechnice rzuciła pracę na etacie i założyła pracownię cukierniczą w 2020 r., a dwa lata później dodatkowo własną kawiarnię w Rudzie Śląskiej. Prowadzi także i współtworzy programy kulinarne w telewizjach TVT i TVS. Można ją także spotkać na lokalnych eko bazarach, gdzie sprzedaje swoje cukiernicze wyroby oraz prowadzi warsztaty.
Urodzony w Katowicach Szef Kuchni i Piekarz. Swoje doświadczenie zdobywał podczas licznych szkoleń, warsztatów oraz pracy w Szkocji, w Afryce oraz we Francji. Pasjonat tradycyjnej kuchni i pieczywa na zakwasie. Finalista telewizyjnego programu Top Chef. Obecnie prowadzi markę własną – Kolektyw Studio – gdzie przygotowuje dania, przetwory oraz rzemieślnicze pieczywo.