INFORMACJA O PRYWATNOŚCI PLIKÓW COOKIES

Nasza strona internetowa odczytuje informacje z Państwa urządzenia oraz zapisuje je na nim, zarówno w formie cookies (małych plików tekstowych w przeglądarce) jak i poprzez zbieranie informacji o Państwa aktywności na stronie, IP itp.

Przeglądarki internetowe zazwyczaj domyślnie dopuszczają automatycznie powyższe działania. Użytkownicy strony mogą w każdym czasie dokonać zmiany ustawień zapisu lub odczytu informacji za pomocą ustawień przeglądarki. Jednakże w przypadku zablokowania powyższych działań nie będzie możliwym korzystanie z strony internetowej. Mogą też Państwo zdecydować za pomocą ustawień naszego narzędzia.

RODZAJE PLIKÓW COOKIES UŻYWANYCH NA NASZEJ STRONIE

Dane są zbierane w celach zgodnych z naszą polityką prywatności. Zgoda jest dobrowolna. Możesz jej odmówić lub ograniczyć jej zakres.

W każdej chwili możesz modyfikować udzielone zgody w zakładce: informacje i regulaminy — zresetuj ustawienia cookies.

Niezbędne

Przyczyniają się do użyteczności strony poprzez umożliwianie podstawowych funkcji takich jak nawigacja na stronie i dostęp do bezpiecznych obszarów strony internetowej. Strona internetowa nie może funkcjonować poprawnie bez tych ciasteczek.

Funkcjonalne

Rozwiązania, które rozszerzają możliwości naszej strony

Analityka

Rozwiązania, które pozwalają nam zobaczyć, jak korzystasz z naszej strony

Marketing

Rozwiązania, które pozwalają nam na analizowanie jak korzystają Państwo ze strony oraz kierować do Państwa reklamy na podstawie zebranych informacji

Przystanek Gęsina | Uczta jesiennego sezonu | Przemysław Błaszczyk

Masterclass

Masterclass

Przystanek Gęsina | Uczta jesiennego sezonu | Przemysław Błaszczyk

Przystanek Gęsina | Uczta jesiennego sezonu | Przemysław Błaszczyk
400 zł / os
brak wolnych miejsc
Data: 24 października 2025, 19:00
Czas trwania: 3 godziny
Prowadzący: Chef Przemek Błaszczyk
Chef Przemek Błaszczyk

Wieczór z gęsiną w Przystanku Południe

Jesień rozgościła się na Południu – a wraz z nią czas na gęsinę, najbardziej szlachetny z polskich smaków. Każdy kęs najbliższej 5-daniowej kolacji to hołd dla tradycji – dla dymu z paleniska, delikatnego mięsa i słodko-kwaśnych nut węgierek czy renet. To kulinarny rytuał, w którym powolność ma znaczenie, a jedzenie staje się opowieścią o pełnym smaku dostatku.

W specjalnym na ten wieczór menu Chefa Przemka Błaszczyka gęsina występuje w pięciu odsłonach – od delikatnych wątróbek z żubrówką po konfitowane udko w towarzystwie dyni i suski sechlońskiej. To uczta, która łączy szlachetność składników z odwagą autorskich przepisów. Co ważne, w menu Błaszczyka nic się nie marnuje, a każda część gęsiny znajduje swoje miejsce i znaczenie. To kulinarna lekcja szacunku do natury i sezonu.

Gęsina to jeden z popisowych tematów Przemka Błaszczyka – chefa kuchni, który od lat z niezwykłą uważnością odkrywa jej możliwości. Przemek wielokrotnie sięgał po nią w swoich restauracjach, tworząc sezonowe menu na czas tzw. „świętego Marcina” (przyjmuje się, że święto gęsiny celebrowane jest jesienią, szczególnie 11 listopada, w Dniu Świętego Marcina), a także niejednokrotnie był nagradzany za swoje dania w ogólnopolskich konkursach na menu z gęsiną w roli głównej.  

Usiądźcie z nami przy stole i celebrujcie smaki unikatowego menu stworzonego tylko na ten jeden wieczór w Przystanku Południe.

Menu

  • Okrasa z gęsiej piersi ze śliwowicą, ketchup z węgierki, świeży chrzan, chleb z palonym sianem
  • Parfait z gęsich wątróbek aromatyzowane trawą żubrową, mus z szarej renety z gorczycą, galaretka z żubrówki, brioche
  • Kartacze z żołądkami gęsimi w bulionie na pieczonych gęsich szyjach z suszonymi grzybami i skwarkami z gęsiej skóry
  • Konfitowane gęsie udo, puree z dyni z suszonymi morelami, paryskie gnocchi z jesiennymi warzywami, sos na susce sechlońskiej
  • Budyń czekoladowy z gęsią krwią, sezonowymi owocami, solonym karmelem i chławą pismaniye
  • Degustacja 5 win z winnicy Patria do każdego dania po kieliszku
Ważne!


➜ Kochani to nie będzie warsztat kulinarny a serwowana kolacja serwowana poświęcona gęsinie. Tym razem jedzenie przygotuje Przemek Błaszczyk a wy będziecie mogli się zrelaksować bez gotowania.

➜ Nasz Pop-up kulinarny odbywa się w naszym nowym, pięknym miejscu w Mysłowicach przy ulicy Murckowskiej 1. Możecie nas znaleźć na Google pod nazwą PRZYSTANEK POŁUDNIE! 

➜ Sprawdź jak dojechać!


 

Warto wiedzieć

  • FAQ - box lewy

    Co zabrać na warsztaty?

    Dobry humor i swoje pojemniczki - zdarza się, że podczas warsztatów przygotowane potrawy nie mieszczą się w brzuszkach, można wziąć na wynos.

  • FAQ - box środek

    Jak się ubrać?

    Zapewniamy fartuszki, weź po prostu wygodny strój i obuwie.

  • FAQ - box prawy

    Po warsztatach

    Dostaniesz dostęp do przepisów z warsztatów i galerii zdjęć z wspólnego gotowania.

Partnerzy

SMEG

Nasze studio oferuje pełne wyposażenie kuchenne firmy Smeg. Uczestnicy podczas gotowania poznają sprzęt, który potem można kupić w naszym studiu.

Zobacz więcej

Artiss

Serca każdego domu nie byłoby bez dobrze przemyślanej i w starannie wykonanej kuchni. Dlatego też proponujemy Wam nasze usługi w dziedzinie projektowania oraz wykonywania tego ważnego miejsca w domu.

Zobacz więcej

Gerlach

Polska marka z 260-letnią historią tworzenia wysokiej jakości produktów dla domu.

Zobacz więcej

Opinie

  • Zawsze wspaniale spędzony czas. Świetni prowadzący, miłe towarzystwo, wyśmienite dania i najlepsza gospodyni

    Agata 2024-09-12

  • Jestem pod takim wrażeniem, że nawet brakuje mi słów. To były boskie warsztaty z fantastycznym jedzeniem, cudowną atmosferą i KingaJestem pod takim wrażeniem, że nawet brakuje mi słów. To były bosk...

    więcej

    Wojciech 2024-09-03

  • Cudowne miejsce z super atmosferą. Ciekawe i inspirujące warsztaty. Jak przyjdzie się raz to chce się wracać. Wyśmienite produkty

    Kinga 2024-09-03