[19/20] Warsztaty Akademia Sezonowa z Jolantą Kleser – Luty
Składniki
1 grejpfrut na 2 osoby
cukier brązowy lub kokosowy
Karmelizowany grejpfrut
Grejpfrut przekrój na pół, posyp od góry cukrem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok 20-30 minut, aż grejpfrut od góry ładnie się skarmelizuje. Podawaj jako lekki, odświeżający deser, np po ciężkiej kolacji.
Składniki
Pieczona brukselka
500g brukselki, umytej i pozbawionej brzydkich górnych liści
kilka łyżek octu balsamicznego
melasa z granat
miód
oliwa
bulgur ugotowany na sypko (ok 1 szklanki)
natka pietruszki, posiekana
Tarta cytrynowa
Brukselkę przetnij na pół. W dużej misce połącz ocet, granat, miód i oliwę – smaki muszą się balansować. Wrzuć do sosu brukselkę i obtocz ją dokładnie. Wysyp na blaszkę do pieczenia i piecz w 180 stopniach, aż będzie miękka i rumiana.
Wymieszaj ją z bulgurem, polej sosem spod pieczenia, posyp natką.
Składniki
2 szklanki płatków migdałowych
2 białka, ubite lekko
łyżka cukru trzcinowego
Ciasteczka florentynki
Połącz cukier, białka i płatki, delikatnie mieszając. Wykładaj po 1 łyżce na blachę wyłożoną papierem. Ugnieć płasko i wstaw na 180 stopni. Piecz ok 15 minut na złoto.
Składniki
mix pomarańczy zwykłych i czerwonych – w sumie kilka sztuk
kolorowe buraki – najlepiej małe i jędrne
świeża mięta
na dressing:
3 części oliwy
1 część soku z cytryny
sól, pieprz
musztarda (do smaku)
Sałatka z cytrusów
Pomarańcze obierz ze skórki i pokrój w cienkie plastry. Buraki obierz i cienko posiekaj w plastry przy użyciu mandoliny. Ułóż wszystko na płaskim talerzu, najlepiej „na zakładkę”. Polej dressingiem, posyp poszarpanymi listkami mięty.
Składniki
1 duży grejpfrut
1 dojrzałe awokado
1 mała czerwona cebula lub szalotka
świeża kolendra lub bazylia
sól, pieprz
oliwa
Salsa z grejpfruta
Z grejpfruta wytnij fileciki, każdy pokrój w drobną kosteczkę. Wrzuć do miski. Awokado przetnij na pół, usuń pestkę i potnij nożem w kratkę. Łyżką wydrąż kostkę, dodaj do grejpfruta. Dodaj drobno posiekaną cebulę i posiekane ulubione zioła. Dopraw oliwą, solą, pieprzem i wymieszaj.
Składniki
4szt kapusty Pak choi, pokrojonej w paseczki
3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
imbir – kawałek wielkości kciuka, starty drobno
1 chili świeże lub pół łyżeczki suszonego
1 łyżka octu ryzowego
cukier palmowy cukier do smaku
1 łyżka oleju sezamowego
½ jabłka, starte na tarce
1 marchewka, starta na tarce
1 dymka – zielona część, posiekana
czarny sezam
sól
Szybkie kimchi
Kapustę posól i podstaw na chwilę.
Połącz ocet, olej sezamowy, chilli, czosnek i imbir, dopraw sos cukrem.
wlej do kapusty, dodaj jabłko i marchewkę, wymieszaj i odstaw na 15 minut.
Posyp sezamem i podawaj.
Składniki
1 cebula, posiekana
2 ząbki czosnku, posiekane
pół pora, pociętego w talarki
1 marchewka, pocięta w talarki
1 mały brokuł, podzielony na drobne różyczki
2 puszki pomidorów pelati
½ malej włoskiej kapusty, posiekanej
suszone oregano
sól, pieprz
pietruszka – łodyżki i natka osobno, posiekane
garść tartego parmezanu
oliwa
Minestrone
W dużym garnku rozgrzej kilka łyżek oliwy. Wrzuć cebulę i lekko zeszklij. Dodaj czosnek, por, marchewkę i podsmażaj na średnim ogniu, aż zmiękną. Dodaj oregano, sól, pieprz. Wlej 2 puszki pomidorów (puszki możesz przepłukać wodą i dolać do zupy). Gotuj na małym ogniu ok 15 minut. Dorzuć posiekane łodyżki pietruszki, skosztuj i dopraw jeszcze zupę. Na ostatnie kilka minut wrzuć brokuł i kapustę – mają delikatnie zmięknąć, ale ciągle być lekko chrupiące. Zdejmij zupę z ognia, posyp natką. Nalewaj do misek i od góry posyp parmezanem.
Składniki
1 mała główka czerwonej kapusty lub ½ większej
1 duża marchewka
1 duży burak
natka pietruszki, posiekana
garść fistaszków
1 szklanka jogurtu
1 ząbek czosnku, posiekany
sok z cytryny
sól, pieprz
Sałatka z czerwonej kapusty
Fistaszki zblenduj, dodaj do nich jogurt stopniowo, aż do osiągnięcia konsystencji gęstego sosu. Dopaw sokiem, solą, pieprzem.
Kapustę poszatkuj cienko, marchewkę i buraka pokrój spiralizatorem lub w julienne. Połącz wszystko z sosem i natką.
Składniki
pół główki białej kapusty
sól
1 ogórek, posiekany w plasterki ze skórką
1 pęczek rzodkiewki, w plasterki
natka pietruszki i koperek, posiekane
na dressing:
jogurt naturalny
ulubiona musztarda
cytryna, sól, pieprz
Sałatka z białek kapusty
Kapustę poszatkuj drobno, zasól i odstaw. W tym czasie przygotuj sos – do 1 szklanki jogurtu dodawaj stopniowo musztardę, aż do uzyskania delikatnego, musztardowego smaku. Dopraw cytryną, solą, pieprzem. Kapustę odciśnij z wody, połącz z ogórkiem, rzodkiewką, ziołami, połącz z sosem.
Składniki
włoska kapusta
na farsz:
1 opakowanie cienkiego makaronu ryżowego
500g mielonej wieprzowiny
1 por pokrojony w talarki
2 marchewki starte na grubych oczkach
1 opakowanie grzybów mung
kawałek imbiru wielkości kciuka
2 ząbki czosnku
sos sojowy do smaku
olej sezamowy do smaku
pęczek kolendry (nóżki i natka osobno)
limonka do skropienia
sezam do podania
Gołąbki po azjatycku
Makaron ryżowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Grzyby podgotuj, pokrój w paseczki, imbir i czosnek zetrzyj na drobnych oczkach. Mięso wymieszaj z grzybami, warzywami, przyprawami, posiekanymi nóżkami kolendry, imbirem i czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem, olejem i sosem sojowym. Dodaj makaron.
Liście kapusty odetnij od głąba, usuń dolną najtwardszą część i sparz je we wrzątku, by stały się troszkę bardziej elastyczne. Do każdego liścia nakładaj kilka łyżek farszu, zwijaj jak klasyczne gołąbki. Ułóż na blaszce do pieczenia jeden obok drugiego i wstaw do 180 stopni na ok 20-30 minut, aż kapista zmięknie, a mięso w farszu się „ugotuje”. Podawaj skropione sosem sojowym i posypane sezamem.
Składniki
4 udka z kurczaka
2 ząbki czosnku, posiekane
suszony tymianek
zest z 1 cytryny
zimne masło
kilka czerwonych cebul, w ósemki
sól, oliwa
1 szklanka ryżu, np. basmati
Kurczak pieczony z ryżem
Połącz masło z czosnkiem, tymiankiem, zestem, wsuń marynatę od skórę każdego udka. Dno brytfanny do pieczenia polej oliwą, rozłóż na nim ósemki cebuli, na nich połóż udka. Posól od góry, skrop jeszcze oliwą. Wstaw na 20 minut do 180 stopni.
Wyjmij z piekarnika i na chwilę wyjmij kurczaka. Wsyp do brytfanki ryż, zalej do 2 szklankami wrzątku, wymieszaj dokładnie. Wsadź w ryż kurczaka, zakryj szczelnie folią aluminiową i piecz kolejne 20 minut, aż kurczak i ryż będą miękkie. Na ostatnie kilka minut możesz zdjąć folię, by przyrumienić mięso. Posyp tymiankiem i podawaj.
Składniki
500g fileta z łososia ze skórą
oliwa, sól, pieprz
1 fenkuł, pokrojony w ósemki
1 szklanka soku pomarańczowego
zest z 1 pomarańczy
łyżka świeżego rozmarynu, posiekanego
Łosoś w pomarańczach
Pokrój filet na 4 równe porcje. Oprósz solą, pieprzem. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy. Połóż na niej łososia skórą do dołu, smaż 3 minuty, aż skórka się zrumieni. Odwróć, dodaj fenkuł, skrop oliwą i karmelizuj chwilę. Zalej wszystko sokiem, dodaj zest i rozmaryn. Przykryj i gotuj kilka minut, aby łosoś doszedł.
Podawaj od razu.
Składniki
cytryna pokrojona w plasterki
1 łyżka soli
woda filtrowana
Kiszone cytryny
Plasterki ułóż w słoiczku, zasyp solą i zalej wodą. Zakręć słoik i dostaw w ciepłe miejsce na około miesiąca