Polityka prywatności

Aby korzystać z naszej strony musisz zakceptować politykę prywatności oraz RODO.
czytaj więcej
Akceptuj Rezygnuj
10 czerwca, 2019 |

Akademia Małego Kucharza #10 -10.06.19

drukuj

Składniki

1 i 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanki kremowego masła orzechowego (niektóre masła orzechowe są dość suche, wybierz te właśnie kremowe)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki obranego i startego jabłka
1 bardzo dojrzały, zmiażdżony banan
1/2 łyżeczki soli
1 jajko (w wersji wegańskiej można zastąpić 1 łyżką nasion lnu zmiksowanych z 1.5 łyżką wody)
1/4 łyżeczki wanilii
2 łyżeczki cukru trzcinowego
3/4 szklanki kawałków czekolady (dodaj czekoladę jaką lubisz)
1/3 szklanki startej marchewki
1/3 szklanki świeżego szpinaku drobno posiekanego
3 łyżki startej cukinii
3 łyżeczki soli gruboziarnistej do posypania (opcjonalnie)

Zdrowe ciasteczka

Rozgrzej piekarnik do 180 st.
Połącz mąkę pełnoziarnistą, sodę i sól w dużej misce.
W oddzielnej średniej misce połącz puree z bananem, ubite jajko (lub siemię lniane), starte jabłko, wanilię, masło orzechowe i cukier trzcinowy. Dodaj szpinak, marchew i cukinię. Wszystko razem wymieszaj. Połącz zawartości obu misek, a następnie dodaj drobno posiekaną czekoladę. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie.

Przygotuj blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka możesz nakładać łyżką na blachę lub odrywać kawałki ciasta i w zwilżonych wodą dłoniach kulać kulkę wielkości orzecha włoskiego i delikatnie go spłaszczyć. Jeżeli chcesz użyć soli gruboziarnistej do posypania, to zrób to teraz.

Wsadź zdrowe ciasteczka do piekarnika. Piecz  8-10 min, do lekkiego zbrązowienia. Wyciągnij z piekarnika i ostudź je na kratce.

Składniki

Spód
200 g orzechów i migdałów
200 g suszonych owoców (daktyle, morele, rodzynki)
6 łyżek wiórków kokosowych
1 łyżka kakao

Krem
4 łyżki cukru pudru trzcinowego
1 puszka śmietanki kokosowej
1 średni ananas
6 łyżek wiórków kokosowych

Tarta ananasowa

Przygotowujemy spód: wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera/miksera na gładką, kleistą masę (jeżeli podobnie jak ja macie małą miskę od blendera można najpierw zmiksować migdały, następnie owoce z wiórkami i kakao – połączyć to z migdałami zagniatając jak ciasto). Tak przygotowane „ciasto” przekładamy do formy na tartę i rozkładamy ją, mocno dociskając do dna i na boki.
Spód wkładamy do lodówki co najmniej na godzinę.

Krem:
Ananasa pokrój w małą kostkę. Z puszki mleka kokosowego wyjmij białą, stałą część i zmiksuj. Dodaj cukier. Wmieszaj delikatnie 3/4 ananasa. Takim kremem wyłóż tartę.
Na koniec wyłóż resztę ananasa, posyp różą i płatkami kokosa. Wstaw do lodówki najlepiej na kilka godzin. Przechowuj w lodówce.

Składniki

700 g batatów
1 dojrzałe awokado
2 jajka
2-3 łyżki miodu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
5-6 łyżek kakao

Brownie z batatów i awokado

Bataty dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do zimnej, lekko osolonej wody i gotujemy przez 20-30 minut, aż będą miękkie. Rozgniatamy na gładkie puree i zostawimy do wystygnięcia.

Nagrzewamy piekarnik do 180° C. Wykładamy papierem do pieczenia formę o wymiarach ok. 20 x 20 cm. Obieramy awokado i miksujemy za pomocą blendera z puree z batatów. Wbijamy jajka, dodajemy ekstrakt waniliowy oraz miód. Dokładnie mieszamy, aż masa będzie gładka, a wszystkie składniki dobrze się połączą. Na koniec dodajemy kakao i delikatnie łączymy z masą.

Gotową masę wlewamy do przygotowanej wcześniej formy i pieczemy przez 40-50 minut. Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.

Galeria warsztatów

Do góry