Gotuj z Gruzinem
Gagik Grigoryan pochodzi z gruzińskiego miasta Batumi, dobrze znanego w Polsce ze słynnej piosenki Filipinek. Urodzony w rodzinie gruzińsko-ormiańskiej od dziecka poznawał prawdziwe smaki kulinarne kuchen swoich rodziców. Na swoich warsztatach stara się nie tylko pokazywać jak gotować oryginalne dania z Gruzji czy Armenii, ale także opowiada uczestnikom ciekawostki kulinarne związanych z jego krajami. Z […]
Gagik Grigoryan pochodzi z gruzińskiego miasta Batumi, dobrze znanego w Polsce ze słynnej piosenki Filipinek. Urodzony w rodzinie gruzińsko-ormiańskiej od dziecka poznawał prawdziwe smaki kulinarne kuchen swoich rodziców. Na swoich warsztatach stara się nie tylko pokazywać jak gotować oryginalne dania z Gruzji czy Armenii, ale także opowiada uczestnikom ciekawostki kulinarne związanych z jego krajami. Z gastronomią jest związany od kilku lat, współpracuje z kilkoma studiami kulinarnymi. Przygodę w Fundacji Ocalenie, gdzie prowadził warsztaty kulturowe w połączeniu z gotowaniem. Wśród wszystkich dań tradycyjnych kuchni kaukaskiej najbardziej lubi tolmę (gołąbki zawijane w liście winogrona) i chaczapuri po adżarsku. W gotowaniu lubi nadawać tradycyjnym daniom współczesne akcenty. Jest przeciwnikiem adaptacji kuchni kaukaskiej pod „lokalne smaki” więc w jego kuchni zawsze spróbujecie autentycznych potraw jak na Kaukazie. W wolnej chwili lubi podróżować kulinarnie.