Dwudniowe zajęcia z pieczenia chleba – Chleb na zakwasie z Wiesią Ablewską
brak miejsc Warsztat już się odbył
Chleb na zakwasie
Sobota start 9
Niedziele 8 start
MENU
Dzień I
Część teoretyczna:
Charakterystyka mąki i jej podział
Różnica między drożdżami, a zakwasem
Rodzaje zakwasów i sposoby ich prowadzenia
Część praktyczna:
Pieczywo – etapy:
- przygotowanie roczynów i zakwasów
- przygotowanie ciasta właściwego
- leżakowanie
- garowanie
- formowanie
- wypiekChleb wiejski na zakwasie pszennym
Chleb żytni na zakwasie żytnim foremka
Bagietka francuska
Foccacia/ciabataPieczywo drobne
Cebularze
Ciabata
BajgleDodatki wege:
Wege smalec z fasoli
Pasztet z soczewicy z grzybami
Gravlax z łososia/ wege opcja
Dzień II
Część teoretyczna
Ciasto drożdżowe – charakterystyka
Różnica w wypiekach i jakości zakwas c/a drożdże
Część praktyczna:
Pieczywo:
Wypiek – formowanie oraz ozdabianie pieczywa
Chałka żydowska
Chleb tostowy
Bagietka drożdżowa
Pieczywo drobne:
Bliny z z crème fraiche
Bułka poznańska
Placek drożdżowy ze śliwkami
Dodatki:
Kruszonka
Creme fraiche
Ubite masło palone
Omlet jajeczny
Stary program
I DZIEŃ
10.00 – rozpoczęcie
- Omówienie mąk
- bułki na zakwasie z dodatkiem drożdży
- Chlebek rwany
- Pasta wegańska I
- Pasta wegańska II
- Omówienie zakwasu
- Przygotowanie składników na chleb żytni
- Przygotowanie składników na chleb biały
- Przygotowanie zakwas do chleba żytniego
- Przygotowanie zakwas do chleba białego
15.30-16 – koniec I dnia
II DZIEŃ
9.00 – rozpoczęcie
- Wyrobienie chleba żytniego
- Wyrobienie chleba białego
- Pasta wegańska III
- Pasta wegańska IV
- Bieszczadzkie proziaki
- Masło czosnkiem niedźwiedzim
- Przygotowanie ciepłego dania z pesto z czosnku niedźwiedziego- spaghetti (z gotowego makaronu)
- Upieczenie chleba
14.30-15 – koniec warsztatów
Prowadzący
Warsztat już się odbył, zapraszamy ponownie!
Warto wiedzieć
Co zabrać na warsztaty?
Dobry humor i swoje pojemniczki - zdarza się, że podczas warsztatów przygotowane potrawy nie mieszczą się w brzuszkach, można wziąć na wynos.
Jak się ubrać?
Zapewniamy fartuszki, weź po prostu wygodny strój i obuwie.
Po warsztatach
Dostaniesz dostęp do przepisów z warsztatów i galerii zdjęć z wspólnego gotowania.