Polityka prywatności

Aby korzystać z naszej strony musisz zakceptować politykę prywatności oraz RODO.
czytaj więcej
Akceptuj Rezygnuj
Chleb

Dwudniowe zajęcia z pieczenia chleba – Chleb na zakwasie z Wiesią Ablewską

Czas trwania: 6 godzin 28 wrzesień 2024, 10:00
900 zł / os
brak miejsc Warsztat już się odbył

Chleb na zakwasie

Sobota start 9

Niedziele 8 start

MENU

Dzień I

Część teoretyczna:

Charakterystyka mąki i jej podział
Różnica między drożdżami, a zakwasem

Rodzaje zakwasów i sposoby ich prowadzenia

Część praktyczna:

Pieczywo – etapy:

  • przygotowanie roczynów i zakwasów
  • przygotowanie ciasta właściwego
  • leżakowanie
  • garowanie
  • formowanie
  • wypiekChleb wiejski na zakwasie pszennym
    Chleb żytni na zakwasie żytnim foremka
    Bagietka francuska
    Foccacia/ciabata

    Pieczywo drobne
    Cebularze
    Ciabata
    Bajgle

    Dodatki wege:
    Wege smalec z fasoli
    Pasztet z soczewicy z grzybami
    Gravlax z łososia/ wege opcja

Dzień II

Część teoretyczna

Ciasto drożdżowe – charakterystyka
Różnica w wypiekach i jakości zakwas c/a drożdże

Część praktyczna:

Pieczywo:
Wypiek – formowanie oraz ozdabianie pieczywa
Chałka żydowska
Chleb tostowy
Bagietka drożdżowa

Pieczywo drobne:
Bliny z z crème fraiche
Bułka poznańska
Placek drożdżowy ze śliwkami

Dodatki:
Kruszonka
Creme fraiche
Ubite masło palone
Omlet jajeczny

Stary program

I DZIEŃ

10.00 – rozpoczęcie

  • Omówienie mąk
  • bułki na zakwasie z dodatkiem drożdży
  • Chlebek rwany
  • Pasta wegańska I
  • Pasta wegańska II
  • Omówienie zakwasu
  • Przygotowanie składników na chleb żytni
  • Przygotowanie składników na chleb biały
  • Przygotowanie zakwas do chleba  żytniego
  • Przygotowanie zakwas do chleba białego

15.30-16 – koniec I dnia

II DZIEŃ 

9.00 – rozpoczęcie

  • Wyrobienie chleba żytniego
  • Wyrobienie chleba białego
  • Pasta wegańska III
  • Pasta wegańska IV
  • Bieszczadzkie proziaki
  • Masło czosnkiem niedźwiedzim
  • Przygotowanie ciepłego dania z pesto z czosnku niedźwiedziego- spaghetti (z gotowego makaronu)
  • Upieczenie chleba

14.30-15 – koniec warsztatów

Warsztat już się odbył, zapraszamy ponownie!

Warto wiedzieć

Co warto zabrać

Co zabrać na warsztaty?

Dobry humor i swoje pojemniczki - zdarza się, że podczas warsztatów przygotowane potrawy nie mieszczą się w brzuszkach, można wziąć na wynos.

Jak się ubrać

Jak się ubrać?

Zapewniamy fartuszki, weź po prostu wygodny strój i obuwie.

Po warsztatach

Po warsztatach

Dostaniesz dostęp do przepisów z warsztatów i galerii zdjęć z wspólnego gotowania.

Najbliższe warsztaty

7 styczeń, 18:00
Marcin Morek

Azja – Azjatycki Wok

brak miejsc
8 styczeń, 18:00
Marlena Starzec

Ameryka Łacińska i Hawaje

wolne miejsca
9 styczeń, 18:00
Marlena Starzec

Kolory Maroka

brak miejsc
Do góry