Italian Party – Tagliatelle
brak miejsc Warsztat już się odbył
Buona Appetit!
Kochać włoską kuchnię to jedno – a gotować po włosku to drugie! U nas nie ma drogi na skróty – na zajęciach z Edoardo jest jak we włoskiej rodzinie: poznasz wszystkie tajemnice, ale musisz pozostać wierny klasyce. Tylko tak poczujesz na podniebieniu aksamitne tiramisu, nauczysz się robić obłędne makarony w sosach i poznasz co to znaczy jakość produktu.
Kolejne zajęcia w cyklu Włoskiej Akademii Edoardo to dwa nietuzinkowe przepisy na najsłynniejsze makarony – tym razem na warsztat bierzemy Tagliatelle. Wiecie, że ten klasyczny makaron z regionu Emilia-Romagna ma w swojej legendzie wątek „fryzjerski”? Podobno powstał jeszcze w okresie Renesansu, kiedy to szef kuchni Zefirano przygotował go inspirując się fryzurą Lukrecji d’Este ułożoną na ślubną ceremonię. Jedno jest pewne – jedzenie makaronu to zawsze uczta, a na ten warsztat Edo zaplanował przystawkę i danie główne z nutą owoców morza. Będą Wam tego zazdrościć!
Przypominamy: na tych zajęciach: można z zachwytu krzyczeć o mamma mia! Należy gestykulować przy każdej możliwej okazji, cmokać podczas degustowania i zadawać milion pytań. Do domu nie wrócicie głodni, bo Eduardo nie wypuści Was bez swojego domowego tiramisu…
Przystawka:
Cozze alla Tarantina con N’duja – Mule na bazie wina i ostrego sosu pomidorowego na bazie N’duji
Danie główne:
Tagliatelle Nere con Gamberi, Pesto di Rucola e Tarallo sbricholato – Ciasto na tagliatelle barwione atramentem z kałamarnicy, sos na bazie krewetek i pesto z rukoli;
Dodatkowo serwujemy dla Państwa Tiramisu, które Edoardo przygotuje przed zajęciami.
Prowadzący
Warsztat już się odbył, zapraszamy ponownie!
Warto wiedzieć
Co zabrać na warsztaty?
Dobry humor i swoje pojemniczki - zdarza się, że podczas warsztatów przygotowane potrawy nie mieszczą się w brzuszkach, można wziąć na wynos.
Jak się ubrać?
Zapewniamy fartuszki, weź po prostu wygodny strój i obuwie.
Po warsztatach
Dostaniesz dostęp do przepisów z warsztatów i galerii zdjęć z wspólnego gotowania.