Julien Secher – Francuskie Frykasy 2
JULIEN SECHER (MASTERCHEF) – FRANCUSKIE FRYKASY 2
Kuchnia francuska to klasyka i punkt odniesienia dla osób gotujących na całym świecie. Niedościgniony ideał i inspiracja oraz doskonałość na każdym etapie to kwintesencja cuisine française. I choć brzmi poważnie – Julien Secher, przekona was, że kuchnia francuska jest dla każdego i nie takie straszne te „papiloty” czy owoce morza.
Jedno spotkanie – i wiele tajemnic do odkrycia: po pierwsze przepis jednego z ojców nouvelle cuisine czyli receptura Fernand’a Point’a – ryba i zabajone? A dlaczego nie? Drugim bohaterem będzie słynne „Coq au vin” – danie, które każdy Francuz i Francuzka ma we krwi, i co ciekawe, każdy pamięta je inaczej. Drób + doskonałe wino – ale co ciekawe, koguta w winie przygotowuje się w różnych wariantach, w zależności od regionu. Np. we francuskiej Jurze gotuje się go w miejscowym jasnym winie, w Alzacji w Rieslingu, a w pozostałych miejscach coq au pourpre lub coq au fiolet przygotowuje się w burgundzie, Beaujolais nouveau czy bordeaux. Istnieje też wersja szczególna: coq au Champagne, czyli kogut w szampanie!
Na finał spektakularne w smaku naleśniki, których genialna receptura, jak to nierzadko bywa, powstała przez przypadek, gdy młody kelner Henri Charpentier przygotowywał w Café de Paris w Monte Carlo deser dla księcia Walii, przyszłego króla Edwarda VII i nagle zapalił mu się sos…
Menu:
- Fletant champignon de Paris en sabayon, a la Fernand Point – Pieczarka oraz halibut w zabaglione a la Fernand Point
- Coq au vin avec ces champignons et ses pommes de terre – Coq au vin z grzybami i ziemniakami
- Crêpes Suzette avec ça boule de glace vanille – Naleśniki Suzette z gałką lodów waniliowych
Prowadzący
Warto wiedzieć
Co zabrać na warsztaty?
Dobry humor i swoje pojemniczki - zdarza się, że podczas warsztatów przygotowane potrawy nie mieszczą się w brzuszkach, można wziąć na wynos.
Jak się ubrać?
Zapewniamy fartuszki, weź po prostu wygodny strój i obuwie.
Po warsztatach
Dostaniesz dostęp do przepisów z warsztatów i galerii zdjęć z wspólnego gotowania.