Polityka prywatności

Aby korzystać z naszej strony musisz zakceptować politykę prywatności oraz RODO.
czytaj więcej
Akceptuj Rezygnuj
Mięso

Warsztaty z Przemkiem Błaszczykiem – Dziczyzna 2023

Czas trwania: 5 godziny 1 sierpień 2023, 10:00
475 zł / os
brak miejsc Warsztat już się odbył

DZICZYZNA BEZ TAJEMNIC

Wracamy do początków – bo sztuka obchodzenia się z mięsem zwierząt łownych to wyjątkowy dział kulinariów w kuchni polskiej (to od niej uginały się stoły, o których dziś czytamy już w powieściach), ale też i bodaj najstarszy dział na świecie – wszak na początku była wyłącznie dziczyzna.

Dzięki wiedzy i umiejętnościom chefa Przemka Błaszczyka przeniesiemy się trochę w czasie – wyobraźcie sobie np., że będziecie gościć na kolacji znajomych w Zamku w Pszczynie, a do waszej pałacowej kuchni po polowaniu trafił dzik, bażant i jeleń. Sposoby na dziczyznę nie zmieniły się od wieków, jednak z Przemkiem oczywiście zyskają nowoczesną formę. Każdy z uczestników będzie pracował na najwyższej jakości sprawdzonych produktach, a po warsztacie będziecie mogli bez trudu odtworzyć przepisy w domu.

Właśnie teraz – jesienią – mamy idealny sezon na dziczyznę, a goście zachwycą się francuską terryną z fermentowanym czosnkiem, bulionem z pulpetami z ptactwa czy królewskim jeleniem duszonym w winie. To będzie lekcja dzikości i finezji równocześnie! Kto się skusi? Drugich takich warsztatów nie ma w promieniu setek kilometrów!

MENU

  • Terryna z dzika z musztardą z fermentowanego czosnku i ziołami

  • Pulpety z bażanta w esencjonalnym bulionie

  • Udziec z jelenia marynowany i duszony w czerwonym winie z ziemniakami w migdałach, zapiekana cykoria

  • Ciasto daktylowe z sosem toffie i lodami

Prowadzący

Warsztat już się odbył, zapraszamy ponownie!

Warto wiedzieć

Co warto zabrać

Co zabrać na warsztaty?

Dobry humor i swoje pojemniczki - zdarza się, że podczas warsztatów przygotowane potrawy nie mieszczą się w brzuszkach, można wziąć na wynos.

Jak się ubrać

Jak się ubrać?

Zapewniamy fartuszki, weź po prostu wygodny strój i obuwie.

Po warsztatach

Po warsztatach

Dostaniesz dostęp do przepisów z warsztatów i galerii zdjęć z wspólnego gotowania.

Najbliższe warsztaty

7 styczeń, 18:00
Marcin Morek

Azja – Azjatycki Wok

brak miejsc
8 styczeń, 18:00
Marlena Starzec

Ameryka Łacińska i Hawaje

wolne miejsca
9 styczeń, 18:00
Marlena Starzec

Kolory Maroka

brak miejsc
Do góry