Polityka prywatności

Aby korzystać z naszej strony musisz zakceptować politykę prywatności oraz RODO.
czytaj więcej
Akceptuj Rezygnuj
Kuchnia azjatycka

Przygoda w Tajlandii – Zupa Tom Kha z krewetkami, zielone curry oraz mango lassi

Czas trwania: 4 godziny 5 maj 2023, 18:00
330 zł / os
brak miejsc Warsztat już się odbył

Przygoda w Tajlandii

Gwarne ulice Bangkoku, zapach świeżej kolendry, krótko smażone owoce morza, garście przypraw, które pobudzają apetyt najbardziej wybrednych smakoszy. Kuchni tajskiej nie sposób się oprzeć – ale musi być autentyczna – a Marcin podpatrywał najlepszych podróżując po Indochinach.

Dla Tajów liczą się dwa aspekty w życiu – przyjemność i harmonia. Do tego i my będziemy dążyć na Kościuszki 12 podczas spotkania: do maksymalnej przyjemności w gotowaniu i do harmonii 5 smaków, a uwierzcie, dla Polaków to nie lada sztuka połączyć ostrość, słodycz, gorycz, kwaśność i słoność.

Tematem tego spotkania będzie krewetka, którą Tajowie dodają, gdzie tylko mogą. Zaczniemy więc od aromatycznego wywaru, który może być bazą do wielu dań – zobaczycie jaki będzie mieć charakter dzięki liściom kaffiru czy galangalowi. Potem królowa tajskich zup – słynna Tom Kha o kremowej konsystencji dzięki mleku kokosowemu – ta zupa uznawana jest przez Tajów za lekarstwo (w szczególności na kaca). A potem już będziecie szaleć z zielonym curry, które uwielbia połowa świata, a wy znajdziecie się wreszcie w tej połowie ludzkości, która potrafi je przygotować!

MENU

  • Tajski wywar z krewetek z trawą cytrynową, kaffirem, chili, szalotką i galangalem
  • Zupa Tom Kha z krewetkami na bazie wywaru
  • Zielona domowa pasta curry
  • Zielone curry z wołowiną oraz jej wersja wege
  • Mango lassi

Prowadzący

Warsztat już się odbył, zapraszamy ponownie!

Warto wiedzieć

Co warto zabrać

Co zabrać na warsztaty?

Dobry humor i swoje pojemniczki - zdarza się, że podczas warsztatów przygotowane potrawy nie mieszczą się w brzuszkach, można wziąć na wynos.

Jak się ubrać

Jak się ubrać?

Zapewniamy fartuszki, weź po prostu wygodny strój i obuwie.

Po warsztatach

Po warsztatach

Dostaniesz dostęp do przepisów z warsztatów i galerii zdjęć z wspólnego gotowania.

Najbliższe warsztaty

7 styczeń, 18:00
Marcin Morek

Azja – Azjatycki Wok

brak miejsc
8 styczeń, 18:00
Marlena Starzec

Ameryka Łacińska i Hawaje

wolne miejsca
9 styczeń, 18:00
Marlena Starzec

Kolory Maroka

brak miejsc
Do góry