Kolory Maroka
brak miejsc Warsztat już się odbył
Targowisko aromatów
Sercem każdego arabskiego miasta jest targowisko – pełno na nim przypraw, kolorowych warzyw i owoców, świeżych produktów z pierwszej ręki. To jednak nie tylko miejsce zakupów, ale także codziennych spotkań i rozmów.
Sercem każdego marokańskiego domu jest z kolei kuchnia, w której codziennie przygotowywany jest tradycyjny tadżin. Z jego przepisem jest jak z naszym bigosem lub rosołem – każda Pani domu robi go inaczej, ale zawsze jest wyśmienity, przygotowywany z szacunkiem do produktów i miłością do tych, których karmimy.
Kuchnia do zakochania
Poszukując inspiracji, Jolanta Kleser jak zawsze zaglądała nie tylko na kolorowe stragany, ale także na zaplecza restauracji i domów, gdyż to właśnie tam kryje się prawdziwa magia lokalnej kuchni.
Pod okiem profesjonalistów uczyła się także przygotowywać tradycyjne marokańskie potrawy. Nadeszła pora, abyście i Wy wreszcie poznali te smaki.
Podczas warsztatu, popijając słodką miętową herbatkę, przygotujemy aż 5 tradycyjnych dań. Ukisimy nawet cytryny, które później zabierzecie ze sobą do domu.
MENU:
- tradycyjna miętowa herbata
- pastilla z kurczakiem
- tadżin z kurczakiem, podawany z aromatycznym kuskusem
- sałatki taktouka i zaalouk
- ciasto filo z kozim serem i miodem
- cytryny kiszone na sposób marokański
Prowadzący
Warsztat już się odbył, zapraszamy ponownie!
Warto wiedzieć
Co zabrać na warsztaty?
Dobry humor i swoje pojemniczki - zdarza się, że podczas warsztatów przygotowane potrawy nie mieszczą się w brzuszkach, można wziąć na wynos.
Jak się ubrać?
Zapewniamy fartuszki, weź po prostu wygodny strój i obuwie.
Po warsztatach
Dostaniesz dostęp do przepisów z warsztatów i galerii zdjęć z wspólnego gotowania.