Polityka prywatności

Aby korzystać z naszej strony musisz zakceptować politykę prywatności oraz RODO.
czytaj więcej
Akceptuj Rezygnuj
Przyjęcie Idealne

[21/22] Przyjęcie idealne z Jolantą Kleser – Przy bułgarskim stole…

Czas trwania: 3 godziny 3 listopad 2021, 18:00
230 zł / os
brak miejsc Warsztat już się odbył

Zapraszamy do stołu.

Jedną z największych przyjemności Jolanty Kleser jest karmienie przyjaciół i rodziny. 
Spotkania w jej domu to uczta pobudzająca wszystkie zmysły – przede wszystkim smaku, ale także wzroku, zapachu. 
Na przyjęciu Joli każdy gość już od samego progu czuje się ważny i dopieszczony.
Tutaj równie ważne jak menu są również  zastawa, szkło, piękny stół, atmosfera.

Podczas każdego spotkania z nową akademią Jola Kleser nauczy Was przygotować inne, idealnie skomponowane 4-daniowe menu, którym oczarujecie swoich gości. 
Od wprowadzającego w wyjątkową atmosferę aperitifu, poprzez zaskakującą przystawkę, królewskie danie główne, na powalającym deserze kończąc. 

Poznacie klasyki, które od lat królują na jej imprezach oraz nowości i inspiracje przywiezione z podróży i skomponowane tak, by stać się bohaterami wspaniałego przyjęcia – od niezobowiązujących letnich kolacji w ogrodzie, przez smakowite przyjęcia świąteczne, aż po bogate menu na najbardziej wyjątkowe okazje. 

Dowiecie się też, jak planować pracę w kuchni, gotowanie czy zakupy, by samo przygotowywanie przyjęcia samo w sobie było już przyjemnością i budowało atmosferę.

Nie zabraknie również porad nt. tego, jak poprawnie nakryć do stołu, jak ważna w każdym przyjęciu jest zastawa, sztućce, szkło czy kwiaty i delikatne dekoracje. 
Dzięki wszystkim tym elementom absolutnie każdy z Was może zostać prawdziwą królową (lub królem) przyjęcia.

Przy bułgarskim stole…

Bułgaria – jak całe Bałkany – to przede wszystkim hołd tradycji i dawnym, ciągle pielęgnowanym rytuałom.
Zanim przejdziemy do gotowania i spotkamy się w kuchni, powinniśmy koniecznie udać się na tradycyjny targ, zwany „pazar”, gdzie samodzielnie wybierzemy najlepsze, sezonowe warzywa i owoce oraz lokalne produkty do przygotowania naszych dań. Targowanie się ze sprzedawcami i pogawędki z innymi klientami są tam równie ważne (o ile nie ważniejsze), niż same zakupy i jest istotną częścią bułgarskiego kulinarnego rytuału.

A co sprawia, że kuchnia bułgarska jest tak wyjątkowa?
Niewątpliwie jej prostota, sezonowe i lokalne warzywa i owoce: papryki, pomidory, ogórki, winogrona czy typowy bałkański ser „sirene”. Tradycyjne dla regionu Bałkanów jest również pieczenie na ogniu oraz gotowanie w glinianych naczyniach.

Bułgarzy gotują i biesiadują z sercem, ciesząc się każdą wspólną chwilą. Z kieliszkiem rakii w ręce nieśpiesznie przechodzą z kuchni do stołu, a proces gotowania w naturalny sposób przechodzi w degustację.
Zgodnie z bałkańską kulturą – podobnie jak w Grecji czy Turcji – na stole ląduje niezliczona ilość miseczek, półmisków i talerzyków pełnych kolorowych przystawek meze, z których każdy wybiera dla siebie, to co lubi najbardziej. Bez zadętych menu, bez skomplikowanych receptur i sztywnej etykiety. Z niewymuszoną radością bycia razem przy stole.

Nasze kolejne przyjęcie idealne będzie właśnie taką nieśpieszną biesiadą pełną smaku i cieszenia się tym, co w bułgarskiej kuchni najważniejsze – przede wszystkim pysznymi potrawami na stole, ale też czasem, by potrawy te wspólnie i powoli celebrować, ciesząc się swoim towarzystwem.

MENU:

zupa: warzywna supa topczeta z mięsnymi kluseczkami

stół pełen dobroci:
banica, czyli zapiekanka z warstwowego ciasta ze szpinakowo-serowym farszem
ser bałkański zapiekany po szopsku
tradycyjna szopska sałatka
wieprzowy gulasz kawarma na czerwonym winie

deser: dyniowe ciasto tikwenik z orzechami i cynamonem

do towarzystwa: kieliszek rakii

Harmonogram akademii:

1) 22.09 – Wspomnienie Wakacji
2) 06.10 – Francja Elegancja
3) 03.11 – Przy Bułgarskim stole
4) 01.12 – Świąteczna Kolacja
5) 05.01 – Hiszpański Karnawał
6) 02.02 – Azjatyckie Szaleństwo
7) 02.03 – Bliskowschodnia Uczta
8) 06.04 – Morska Przygoda
9) 11.05 – Wielkie Greckie Wakacje
10) 08.06 – Celebrujemy lato!

Prowadzący

Warsztat już się odbył, zapraszamy ponownie!

Warto wiedzieć

Co warto zabrać

Co zabrać na warsztaty?

Dobry humor i swoje pojemniczki - zdarza się, że podczas warsztatów przygotowane potrawy nie mieszczą się w brzuszkach, można wziąć na wynos.

Jak się ubrać

Jak się ubrać?

Zapewniamy fartuszki, weź po prostu wygodny strój i obuwie.

Po warsztatach

Po warsztatach

Dostaniesz dostęp do przepisów z warsztatów i galerii zdjęć z wspólnego gotowania.

Najbliższe warsztaty

7 styczeń, 18:00
Marcin Morek

Azja – Azjatycki Wok

brak miejsc
8 styczeń, 18:00
Marlena Starzec

Ameryka Łacińska i Hawaje

wolne miejsca
9 styczeń, 18:00
Marlena Starzec

Kolory Maroka

brak miejsc
Do góry