[20/21] Akademia Małego Kucharza – Tarty słodkie i wytrawne
brak miejsc Warsztat już się odbył
Akademia MAŁEGO KUCHARZA to zajęcia stworzone z myślą o dzieciach, które wolny czas lubią spędzać w kuchni, a gotowanie to dla nich coś więcej, niż pomaganie mamie i sypanie mąką po stole. Jeśli Twoje dziecko ma serce i zapał do pracy w kuchni, zapisz je na nasze zajęcia dodatkowe.
Młodzi w akcji.
Podczas 10 poniedziałkowych spotkań Akademii MAŁEGO KUCHARZA prowadząca Kinga Bałazy pokazuje i omawia podstawy zdrowego odżywiania, dietę z pełnowartościowych produktów, tajniki kuchni całego świata oraz stosowanych w nich technik.
Dzieci poznają zasady savoir-vivru, zdobywają kulinarne umiejętności i wiedzę. Każde ze spotkań realizuje inną tematykę, by dzieci poznały różne grupy produktowe, nauczyły się jak najwięcej o ich właściwościach, wpływie na swoje zdrowie, sposobach przygotowania, podawania.
Po ukończeniu całego kursu dzieci zostaną uhonorowane dyplomami Małego Kucharza i kulinarnymi nagrodami.
Wiek dzieci w grupie: 7-15 lat
Czas trwania zajęć: 3h
Harmonogram Akademii:
21.09 – Gofry
19.10 – Krótka historia pizzy
16.11 – Domowe burgery
07.12 – Pierniki i pierniczki
18.01 – Śniadanie mistrzów
15.02 – Tarty słodkie i wytrawne
15.03 – Placki na każdą porę dnia
19.04 – Pierogi!
17.05 – Kluch pampuchy
21.06 – Kotlety w każdej formie
Tarty słodkie i wytrawne:
Dzieci zdobędą podstawową wiedzę na temat przygotowania tart pod bazę słodką i słoną. Nauczą się jak komponować i łączyć do nich smaki. Po kursie ciasto kruche nie będzie stanowiło żadnych wyzwań. Zapraszamy na kolejne spotkanie Akademi Małego Kucharza. Będzie pysznie!
Na tym spotkaniu poznasz:
- Tarta na cieście francuskim w stylu arabskim
- Tarta orzechowa z solonym karmelem
- Tarta kokosowa z budyniem
Wytyczne dotyczące uczestnictwa w warsztatach kulinarnych:
- Zalecenie noszenia maseczek ochronnych podczas warsztatów;
- Obowiązkowa dezynfekcja rąk;
- Możliwość zapakowania jedzenia na wynos;
- Utrzymywanie odstępu między uczestnikami;
- Ograniczona liczba miejsc oraz praca w zespołach 5 osobowych;
Prowadzący
Warsztat już się odbył, zapraszamy ponownie!
Warto wiedzieć
Co zabrać na warsztaty?
Dobry humor i swoje pojemniczki - zdarza się, że podczas warsztatów przygotowane potrawy nie mieszczą się w brzuszkach, można wziąć na wynos.
Jak się ubrać?
Zapewniamy fartuszki, weź po prostu wygodny strój i obuwie.
Po warsztatach
Dostaniesz dostęp do przepisów z warsztatów i galerii zdjęć z wspólnego gotowania.