Polityka prywatności

Aby korzystać z naszej strony musisz zakceptować politykę prywatności oraz RODO.
czytaj więcej
Akceptuj Rezygnuj
Kuchnia gruzińska

Kuchnia Gruzińska – Chinkali

Czas trwania: 4 godziny 17 październik 2020, 10:00
245 zł / os
brak miejsc Warsztat już się odbył

Zapraszamy na warsztaty z Gagikiem Grigoryanem i przepyszną kuchnią gruzińską.

Magia prostoty.

W Gruzji je się przede wszystkim pysznie. Łagodny klimat i położenie geograficzne sprawiają, że Gruzja to raj dla miłośników dojrzałych warzyw i aromatycznych ziół.
Obowiązkowymi dodatkami do dań są orzech włoski, granat i kolendra które nawet z najprostszej sałatki uczynią arcydzieło.

Dodatkowo Gruzini do perfekcji opanowali przepisy mączne – bo czyż istnieje kuchnia gruzińska bez pierożków hinkali albo lawasza?

Podczas warsztatu przygotujemy klasyki gruzińskiej kuchni, ale też wyjątkowe warzywne dania skrywające w sobie to, co w Gruzji najsmaczniejsze.

Menu:

  • Chinkali – pierożki gruzińskie w kształcie sakiewki z nadzieniem wieprzowo-wołowym z własnym bulionem w środku.
  • Lula Kebab – grillowane mielone mięso wołowo-wieprzowe zawijane w lawasz z kolendrą i cebulą.
  • Sałatka z grillowanych warzyw – mix grillowanych bakłażanów, papryczki i marchewki wymieszana ze świeżą kolendrą, cebulą i czosnkiem.
  • Pelamushi – deser, coś pomiędzy galaretką a budyniem z mąki kukurydzianej i pszennej gotowany ze świeżym sokiem z winogron.

O prowadzącym:

Gagik Grigoryan pochodzi z gruzińskiego miasta Batumi, dobrze znanego w Polsce ze słynnej piosenki Filipinek. Urodzony w rodzinie gruzińsko-ormiańskiej od dziecka poznawał prawdziwe smaki kulinarne kuchen swoich rodziców. Na swoich warsztatach stara się nie tylko pokazywać jak gotować oryginalne dania z Gruzji czy Armenii, ale także opowiada uczestnikom ciekawostki kulinarne związanych z jego krajami. Z gastronomią jest związany od kilku lat, współpracuje z kilkoma studiami kulinarnymi. Przygodę w Fundacji Ocalenie, gdzie prowadził warsztaty kulturowe w połączeniu z gotowaniem. Wśród wszystkich dań tradycyjnych kuchni kaukaskiej najbardziej lubi tolmę (gołąbki zawijane w liście winogrona) i chaczapuri po adżarsku. W gotowaniu lubi nadawać tradycyjnym daniom współczesne akcenty. Jest przeciwnikiem adaptacji kuchni kaukaskiej pod „lokalne smaki” więc w jego kuchni zawsze spróbujecie autentycznych potraw jak na Kaukazie. W wolnej chwili lubi podróżować kulinarnie

Prowadzący

Warsztat już się odbył, zapraszamy ponownie!

Warto wiedzieć

Co warto zabrać

Co zabrać na warsztaty?

Dobry humor i swoje pojemniczki - zdarza się, że podczas warsztatów przygotowane potrawy nie mieszczą się w brzuszkach, można wziąć na wynos.

Jak się ubrać

Jak się ubrać?

Zapewniamy fartuszki, weź po prostu wygodny strój i obuwie.

Po warsztatach

Po warsztatach

Dostaniesz dostęp do przepisów z warsztatów i galerii zdjęć z wspólnego gotowania.

Najbliższe warsztaty

7 styczeń, 18:00
Marcin Morek

Azja – Azjatycki Wok

brak miejsc
8 styczeń, 18:00
Marlena Starzec

Ameryka Łacińska i Hawaje

wolne miejsca
9 styczeń, 18:00
Marlena Starzec

Kolory Maroka

brak miejsc
Do góry